ÖFS - Flygvapenmuseum återinvigt

2010-06-12 | #pic#Inför cirka 350 speciellt inbjudna gäster åter­invigdes Flygvapenmuseum lördagen 12 juni. Invigningen inleddes med musik av Östgöta­musikens Brasskvintett, varefter konferencier Åsa Sjöberg presenterade programmet och talarna. Den förste att ta till orda var givetvis museichefen Mikael Parr som hälsade alla väl­komna, och då speciellt kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, Östergötlands nya landshövding Elisabeth Nilsson samt Axel Carleson, den förste flygvapen­museichefen.Flygvapenchefen Anders Silwer hyllade i sitt tal alla som medverkat i flygvapnet under de intensiva decennierna från 30-talet och framåt.

Saabs VD Åke Svensson talade om den pionjäranda som präglat flyget i Sverige under de första 100 åren och känner att vi har förmåga och förutsättningar att fortsätta med nyskapande även under de kommande hundra åren.

ÖFS ordförande Per Pellebergs, berättade om ÖFS-historien från 1967 och framåt - hur föreningen bildades för att verka för ett flygmuseum.

Kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall betonade vilken tillgång Flygvapen­museum är för såväl orten Linköping som för regionen och faktiskt hela Sverige. Paul menade att flyget har bidragit starkt till Linköpings välstånd, till universitet och science park med mera, och att hela 18.000 människor inom regionen är sysselsatta inom flygbranschen.

Även FMV ville vara med och hylla genom att styrelseordförande Sven-Christer Nilsson och generaldirektör Gunnar Holmgren överlämnade en tavla med en J 29:a flygande över svenskt vinterlandskap samt ett önskande om lycka till.

Efter en lunch var det Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths tur att tala. Hon uttryckte sin glädje över det nya Flygvapenmuseum som nu inte bara kunde visa flygplan utan också historia och kultur. Därefter klippte hon det blågula bandet och förklarade museet återinvigt.

Efter kulturministerns klipp strömmade många tusen besökare in, ivriga att bese det nya Flygvapenmuseum. #fa=35#