ÖFS - Svenskt Flyg 100 år på Gärdet

2010-08-30 | #pic#Firandet av Svenskt Flyg 100 år på Gärdet i Stockholm 21-22 augusti gynnades av vackert väder om än aningen för blåsigt på söndagens eftermiddag, vilket gjorde att Mikael Carlsson i sin Bleriot-kopia nöjde sig med ett längre skutt. Dessförinnan hade han dock visat upp sin (Tekniska Muséets) fantastiska maskin två gånger på lördagen och en gång på söndag förmiddag. Det var verkligen en vacker syn och en härlig känsla av flyghistoria att se Mikael svänga omkring där med sin ilsket puttrande motor på låg höjd nästan skrämmandes några hästar i sken då han med hänsyn till rådande vind var tvungen att landa in rakt över deras hage.
Flyguppvisningarna var av blandad art och gick av naturliga skäl knappast att jämföra med en vanlig flygdag på t ex en flottilj. Flygvapnet defilerade endast med stilla svängar på ganska hög höjd, medan Hkp 15 bjöd på en förhållandevis avancerad uppvisning nära publiken.
Sordin lades naturligtvis på stämningen då det på söndagen blev känt att Bertil Gerhardt havererat med sin Spitfire och omkommit. Några timmar tidigare hade publiken på Gärdet fått njuta av hans förevisning med detta vackra och väl­ljudande flygplan. En stor förlust för alla flygvänner. Frid över hans minne.#fa=40#
/Stig Holmström